TSP logo English language


Dresden Neustadt (DE)

Literatuur // Review: de Seinen Special van Railhobby

Railhobby Seinen Special

De Seinen Special van Railhobby is een "must have" voor iedereen die in seinstelsels geïnteresseerd is. Uitgebreide informatie wordt gecombineerd met diagrammen en zeer mooie foto's. De redactie van het blad is er goed in geslaagd om de informatie eenvoudig en begrijpelijk te brengen, ondanks dat seinstelsels complexe zaken zijn. De special leest ook zeer makkelijk en de diagrammen zijn eenvoudig te begrijpen doordat er goede uitleg bij gegeven wordt.


In de Seinen Special treft men informatie aan over de huidige seinstelsels van Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Ook is een heel artikel gewijd aan de Nederlandse klassieke beveiliging, ook wel mechanische beveiliging genoemd. Uitgebreid wordt besproken hoe de klassieke beveiliging in elkaar steekt. Een uitstekend artikel dat vrijwel alle seinaspecten behandeld. Verder treft men ook schaaltekeningen aan van de armseinen aan, samen met een beschrijving hoe zelf op schaal een werkend armsein te maken. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar de beschrijving is gedetailleerd. De gepassioneerde modelspoorder zal er zeker mee uit de voeten kunnen. Van de bovengenoemde seinstelsels wordt behandeld hoe de seinen er in het echt uitzien, maar ook welke modelspoor seinfabrikanten seinen van een bepaald seinstel leveren.
Steeds wordt ook de link gelegd tussen seinen en modelspoor. "Wie levert wat?", "Hoe sluit je seinen aan?", "Hoe werkt een blokstelsel digitaal?", en als laatste bevat de special een bloemlezing "NS-seinen in model". Jammer is dat op sommige foto's de producten wat donker uitgevallen zijn.
Wat natuurlijk ook niet vergeten mag worden is een groot artikel over het seinstelsel van Corus in IJmuiden. Het artikel omvat het gehele seinstelsel van Corus, alsmede talloze foto's. Bijzonder goede informatie en een lekker lezend artikel! Verder treft men in het blad aan: "Seinen voor snelle treinen", info over het ERTMS en LGB seinen.
De TSP rating is 4 signals (max 5 signals). Dit omdat er sommige punten (bijvoorbeeld KS-seinen) alleen oppervlakkig behandeld worden. De special is zeker een aanrader!